Diskuse

Výchova blbečků v Čechách

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ono je to asi v poslední době nějaká móda hodnotil to hrozné chování ostatních. A obzvlášť tam, kde je to pouze jejich věc a nás se to nijak netýká.

0 0
možnosti

Závisí to od veku dieťaťa. Do škôlky chodia dvaapolročné deti aj šesťročné.

Mimochodom na slovanských jazykoch, a zvlášť v slovenčine (a  pravdepodobne aj češtine) sa mi páči to, čo všetko sa dá zdrobniť:

- podstatné mená - dom-domček-domčúrik, strom-stromček, pes-psík-psíček, mama-mamka-mamička

- slovesá - behať-bežkať, papať-papkať,

- prídavné mená - dobrý-dobručký, slabý-slabučký-slabulinký-slabulilinký

- príslovky - pekne-peknučko, teplo-teplučko-teplulinko - dokonca aj zámená: môj-mojko Nie som si istý, či ešte v iných jazykoch okrem slovanských je toto možné. Nechcem tým nič naznačovať, len konštatovať.

0 0
možnosti

Voda - vodka - vodička, zlatá střední cestička.

0 0
možnosti

R^ Souhlasím s Váma. Aspoň dítko nebude v budoucnu zaskočeno, když ho někdy, někdo místo do zadečku pošle do řiti. :-)

1 0
možnosti
Foto

Já to vidím tak, že nic se nemá přehánět, ale myslím, že právě zdrobněliny dávají našemu jazyku jisté kouzlo. A komu jinému než dětem by měly patřit?

Nevím, zda máte dítě. Nejsem nikterak přecitlivělá, tak jsem 9 měsíců čekala prostě dítě. A najednou, asi mi změkl mozek, bylo na světě děťátko, miminko. Mělo krásná ouška a takové roztomilé nožičky. Jo, cit se probudil! Tak do dneška češeme vlásky a včera holce vypadl první zoubek.

Líbí se mi jména mých dětí v nezdrobnělém tvaru, ale když je oslovuji Kristiane a Julie, berou to tak, že jim buď svěřuji důležitý úkol nebo se na ně zlobím. Zkrátka, když se to nepřehání, děti to citové zabarvení cítí. ;-)

6 1
možnosti
Foto

Vraždička na tyránkovi není zločínkem. :-P

0 0
možnosti

Kupodivu podle vědců děti na ty zdrobněliny líp slyší (nevím, jestli kvůli tomu zvuku, nebo jestli se tím mluvící naladí do milejšího tónu). Je fakt, že naše zlato mělo jako batole v oblibě motocyklového závodníka jménem Jujdži Un.:-)

3 0
možnosti
Foto

Tak ono to - kromě zvuku - má i jistou logiku. Ze sloníčka jde podstatně menší hrůza než ze slona.

Kdysi jsem slyšel teorii, že v předobrozenecké době většina mužů mluvila v práci německy a čeština tudíž přežívala pouze v domovech jako mluva matek a dětí - proto je v ní (prý) tolik zdrobnělin.

Většina českých slov má vlastní zdrobnělinu a některé i dvě (les, lesík, lesíček a nebo žába, žabka, žabička). To třeba angličtina je na tom v tomto ohledu dost bídně.

5 0
možnosti

Máte pravdu. Láska k dítěti se projeví jinak než teplůtečkou, tričenečkem a poodobně. Ale třeba tehdy, až bude potřeba dítěti například odpustit jeho neúspěchy. To téměř ZADNY rodič nedovede.

1 0
možnosti
Foto

Pokud by bylo to, co Vás tak trápí, jedinou vadou ve výchově dětí v naší společnosti, tak to s námi není opravdu tak zlé či hrozné. Jen doufám, že jako studentka žurnalistiky jednou přijdete na to, že problém leží někde úplně jinde a že se kupodivu nejedná o žádnou zdrobnělinu.

2 0
možnosti